Helsingin Jätkäsaareen rakennettiin yhteisöllinen Sukupolvienkortteli

Ratkaisu

Helsingin Jätkäsaareen rakennetusta korttelista löytyvät kolmen talon yhteiset tilat on keskitetty yhteen paikkaan ja myös korttelipiha on yhteinen. Yhteistiloilla voidaan lisätä yhteisöllisyyttä mutta myös vähentää resurssien kulutusta eli siten hillitä osaltaan kasvihuonekaasupäästöjä.

Suunnitteluratkaisun kuvaus

Jätkäsaaren Sukupolvienkortteli Helsingissä tarjoaa monisukupolviasumisen mallin, joka yhdistää eri-ikäisiä ihmisiä arjen ja vapaa-ajan toiminnoissa. Korttelissa on luotu tilat ja toimintamalli asukaslähtöiselle ja monisukupolviselle kortteliasumiselle, jossa ytimenä ovat korttelin sisäkatu, yhteispiha ja keskitetyt palvelut sekä kerroksiin rauhoitettu asuminen.

Korttelista löytyy tiloja monenlaiseen vapaa-aikaan ja tekemiseen. Kolmen rakennuksen läpi kulkee esteetön reitti, jota pitkin pääsee suurimmaksi osaksi sisäkautta kiertämään koko korttelin (kuva 1). Korttelista löytyvät kolmen talon yhteiset tilat on keskitetty yhteen paikkaan ja myös korttelipiha on yhteinen. Asukastila tarjoaa mahdolliset oleskeluun ja vapaa-ajanviettoon yhdessä naapurien kanssa. Lisäksi asukkaiden käytettävissä ovat keittiö, pesula ja ompelutila esimerkiksi vaatteiden korjaamiseksi. Talossa on myös kuntosali, oleskelutila sekä verstas puutöiden tekemiseen ja musisointiin.

Kuva 1. Helsingin Jätkäsaaren Sukupolvien korttelin läpi kulkee esteetön sisäkatu.

© Setlementtiasunnot

Kortteliin toteutettiin monipuolista kaupunkiasumista: vuokra-asuntoja opiskelijoille, senioreille ja vammaisille sekä Hitas-omistusasuntoja. Monisukupolvisen korttelin kehitystyössä olivat mukana Aalto-yliopisto, Tekes, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA, ympäristöministeriö ja Helsingin kaupunki sekä joukko yrityksiä.

Mitä ratkaisulla saavutetaan?

Ratkaisulla voidaan lisätä tilojen monipuolista hyödyntämistä ja asukkaiden yhteisöllisyyttä. Hankkeella tavoitellaan kaupunki-innovaatioiden jalkauttamista korttelitasolle ja asumis- ja palvelukonseptien luomista käyttäjälähtöisen prosessin avulla.

Tarkistuslista

  • Asukkaiden/ihmisten tarpeiden ja toiveiden kuunteleminen
  • Eri-ikäisten ja eri tavalla asuvien ihmisten huomioiminen
  • Tiloja sekä arjen että vapaa-ajan tarpeisiin
  • Esteetön reitti läpi korttelin
  • Yhteinen ja suojaisa korttelipiha

Mahdolliset ristiriidat toteutuksessa

Jotta yhteiskäyttöisillä tiloilla ja muilla resursseilla olisi materiaalien ja energian kokonaiskulutusta vähentävä vaikutus, on olennaista, että niillä osittain korvataan asuntokohtaisia tiloja ja aineellisia resursseja.

[1], [2]

  • Koskela, V. 2021. Kerrostaloutopia – Ihmisen hyvinvointi asuinympäristön suunnittelussa. Kandidaatintyö. Aalto-yliopisto, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu. Sisustusarkkitehtuurin koulutusohjelma. 70 s. https://urn.fi/URN:NBN:fi:aalto-202106217727
  • Tikkakoski, P., Leppänen, S., Mela, H., Luhtala, S., Hildén, M., Mikkola, M., Kühn, T., Naumanen, H., Ahonen, S., Haapala, A., Lilja, S., Tuomenvirta, H., Drebs, A. & Votsis, A. 2024. Kohti ilmastokestävää kaupunkisuunnittelua: Opas ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen edistämiseen alueidenkäytön suunnittelussa, kaavoituksessa ja rakentamisessa. Suomen ympäristökeskuksen raportteja, 18/2024, Helsinki. 204 s. http://hdl.handle.net/10138/576343

Tuottajatahot

  • Sisältö on tuotettu EU:n LIFE-ohjelman osarahoittamassa LIFE17 IPC/FI/000002 LIFE-IP CANEMURE -hankkeessa.