Ilmastokestävyyttä voidaan edistää monitavoitteisella ja vuorovaikutteisella kaupunkisuunnittelulla

Artikkeli

Ilmastokestävyyden edistäminen on monitahoinen haaste, johon voidaan vastata monitavoitteisilla ja vuorovaikutteisilla kaupunkisuunnittelun menetelmillä. Suunnittelussa on tärkeää sovittaa yhteen eri näkökulmat ja tarpeet tukemalla eri sidosryhmien osallistumista suunnitteluvaiheissa.

Ilmastokestävässä kaupunkisuunnittelussa on sovitettava yhteen useita eri näkökulmia

Kaupunkiympäristö tuottaa parhaimmillaan lukuisia elinympäristön hyvinvoinnin, luonnonvarojen ja virkistyksen kannalta olennaisia palveluita, joiden ylläpito on keskeistä ilmastokestävyyden näkökulmasta. Ilmastokestävyydellä tarkoitetaan tietoista ja ennakoivaa kykyä toimia joustavasti säässä ja ilmastossa tapahtuvissa muutoksissa ja häiriötilanteissa, toipua niistä ja kehittää toimintaa ja varautumista niiden jälkeen. Samalla kaupungin ilmastokestävyys vaikuttaa siihen, miten kestävän kehityksen tavoitteita on mahdollista edistää.

Kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisia näkökulmia kaupunkisuunnittelussa ovat:

  • terveellinen ja luonnon monimuotoisuutta turvaava elinympäristö
  • liikuntaa suosiva yhdyskuntarakenne
  • hyvinvointia edistävät viherympäristöt ja vesistöt
  • kaupunkirakenteen mittakaava ja väljyys (arjen sujuvuus)
  • sosiaalinen ympäristö (osallisuus, kohtaamiset ja yhteisöllisyys, vaikuttamismahdollisuudet)
  • paikan omaleimaisuus, historian luoma identiteetti, kulttuurinen monimuotoisuus, kerroksellisuus (kaupungin vireys ja elinvoima)
  • tulot, asumistaso, työllisyys, koulutus ja mahdollisuuksien tasa-arvo.

Ilmastokestävyyden näkökulmasta näiden näkökulmien toteutumiseen suunnittelussa vaikuttavat:

  • miten ilmastopäästöjen hillintä onnistuu
  • miten ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, erityisesti vahinkoa ja vaaraa aiheuttaviin sääilmiöihin, sopeudutaan
  • miten luonnon monimuotoisuutta vaalitaan.

Monitavoitteisen kaupunkisuunnittelun lähtökohtana on sovittaa yhteen eri tarpeita ja näkökulmia suunnittelukohteen ominaispiirteiden sallimissa rajoissa. Tässä ilmastokestävän kaupunkisuunnittelun oppaassa monitavoitteisella ja vuorovaikutteisella kaupunkisuunnittelulla viitataan alueidenkäytön ja rakentamisen suunnitteluun, joka perustuu lakisääteiseen kaavoitusprosessiin. Suomessa alueidenkäyttöä, kaavoitusta ja rakentamista ohjaavan lainsäädännön yhtenä tavoitteena on turvata osallistumismahdollisuudet asioiden valmisteluun, suunnittelun laatu ja vuorovaikutteisuus, asiantuntemuksen monipuolisuus sekä avoin tiedottaminen käsiteltävinä olevissa asioissa [1]. Ilmastotavoitteiden yhteensovittamiseksi erilaisiin suunnitelmiin on kuitenkin tärkeää edelleen kehittää osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia [2].

Esimerkki

Ilmastokirittäjät-toimintamalli tuo yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinot lähemmäs nuoria ja edistää nuorten ja päättäjien välistä keskustelua kestävyys- ja ilmastotyöhön liittyvien teemojen parissa. Mallissa nuoret kutsuvat yhdessä asiantuntijoiden kanssa kotikaupunkinsa päättäjiä keskustelemaan kestävyys- ja ilmastotavoitteista työpajojen ja kaupunkikävelyiden muodossa. Ilmastokirittäjät-toimintamalli kehitettiin osana ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelman kokeilua. Kokeiltu malli tavoitti sellaisia nuoria, jotka eivät olleet ennestään aktiivisia ja kokeiluun osallistuneet päättäjät kokivat nuorten kanssa käydyt keskustelut inspiroivina kestävyysteemojen edistämisessä. Lisäksi mallin havaittiin vähentävän nuorten ilmastoahdistusta. [3]

Monitavoitearviointi tukee vuorovaikutteista suunnittelua

Monitavoitearviointi on järjestelmällinen lähestymistapa, joka tarjoaa päätöksentekoprosessiin työkaluja erilaisten tavoitteiden ja arvostusten tunnistamiseksi sekä havainnollistamiseksi. Lähestymistapa tukee vuorovaikutteista suunnittelua, jossa on tarpeen arvioida suunnitteluvaihtoehtoja eri näkökulmista. Kaupunkisuunnittelussa ja päätöksenteossa lähestymistapa auttaa yhteismitallistamaan taloudellisia, sosiaalisia ja ekologisia vaikutuksia, joita eri tavoitteisiin voi liittyä. Monitavoitearvioinnin avulla asetettavia tavoitteita kyetään tarkastelemaan kokonaisvaltaisemmin. Arviointi mahdollistaa moniin eri tekijöihin kohdistuvien ja erimitallisten vaikutusten vertailun. Vuorovaikutteisessa monitavoitearvioinnissa sidosryhmät osallistuvat aktiivisesti tavoitteiden määrittämiseen, suunnitteluvaihtoehtojen muodostamiseen ja niiden vaikutusten arviointiin. [4]

Ilmastokestävän kaupunkisuunnittelun näkökulmasta monitavoitearviointi avaa useita soveltamisen mahdollisuuksia. Sitä voidaan käyttää ilmastonmuutoksen hillintää ja ilmastonmuutokseen sopeutumista koskevien tavoitteiden yhteensovittamiseksi alueidenkäytön suunnittelussa, kaavoituksessa ja rakentamisessa. Tarkastelun tavoitteena voivat olla yksityiskohtaisesti esimerkiksi ilmastopäästöjen lähteet, eri ryhmien haavoittuvuus tai laajempi sosioekonomisten tekijöiden tarkastelu. Tarkastelua voidaan tehdä myös tiettyyn toimialaan keskittyen. [5]

Monitavoitearviointiin perustuvaa lähestymistapaa voidaan soveltaa eri suunnittelumenetelmissä. Esimerkiksi spatiaalinen monitavoitearviointi eli paikkatietopohjainen päätösanalyysi mahdollistaa eri näkökulmiin perustuvien suunnitelmavaihtoehtojen visuaalisen esittämisen karttojen muodossa. Menetelmä vaatii olemassa olevia paikkatietoaineistoja, joiden avulla voidaan pyrkiä yhteismitallistamaan taloudellisia, sosiaalisia ja ekologisia vaikutuksia esimerkiksi alueidenkäytön suunnitteluun liittyvässä päätöksenteossa. [6]

Suomessa on kansainvälisesti vertailtuna paljon avoimia laadukkaita valtakunnallisia tietoaineistoja. Paikkatieto- ja kaukokartoitusaineistojen määrä sekä tietoaineistojen avaaminen ovat lisääntyneet monissa organisaatioissa, mikä kasvattaa ennestään käytettävissä olevien aineistojen valikoimaa tulevaisuudessa. Lisäksi tekoälyn soveltamismahdollisuudet uudistavat suunnittelumenetelmiä esimerkiksi mahdollistamalla monimutkaisten kokonaisuuksien mallintamisen.

Esimerkki

Suomen ympäristökeskuksen KATVI-hankkeessa paikkatietopohjaista monitavoitearviointia testattiin viherrakenteen ja täydennysrakentamisen yhteensovittamiseksi Järvenpään kaupungin alueella. Hankkeessa käytettiin paikkatietomenetelmiä ja visualisointeja ekosysteemipalveluiden tarjonnasta, kysynnästä sekä viherrakenteen kytkeytyneisyydestä. Lopputulemana koostettiin viherrakenteen arvoja sekä täydennysrakentamispotentiaalia kuvaavat kartat ja lopullinen tuloskartta, jotka mahdollistivat numeeristen arvojen tarkan vertailun kyseisten kriteerien sisällä. Osallistujat pitivät menetelmää ja sen tuottamaa aineistoa hyödyllisenä lähtöaineistona viherrakenteen ja täydennysrakentamisen yhteensovittamiseen. [6]

Ilmastotoimien ristikkäisvaikutusten tunnistaminen kannattaa

Hillintä- ja sopeutumistoimien välisten ristiriitojen välttämiseksi ja ilmastotoimien tasapainottamiseksi kaupunkisuunnittelussa on suositeltavaa pyrkiä tunnistamaan toimien mahdolliset ristikkäisvaikutukset. Ristikkäisvaikutuksilla tarkoitetaan tilannetta, jossa yhtä kestävyyden ulottuvuutta parantava toimi tukee myös muita kestävyyden ulottuvuuksia tai on päinvastoin ristiriidassa näiden kanssa [7].

Ristikkäisvaikutusten arviointiin voidaan soveltaa monitavoitteisen suunnittelun eri lähestymistapoja ja menetelmiä sekä hyödyntää kaavoitukseen tarkoitettuja ilmastovaikutusten arviointityökaluja. Hillintä- ja sopeutumistoimien yhteisharkinnan näkökulmasta on kuitenkin tärkeää huomata, että monet näistä työkaluista painottuvat hillintätoimiin. Kokonaisvaltaiset arviointityökalut, joissa myös sopeutumistoimien vaikutuksia haavoittuvuuteen voidaan arvioida, ovat suurilta osin vasta kehittymässä.

Esimerkki

Ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelman osahankkeessa käsiteltiin kaupunkien ja kuntien kestävyyshankkeiden ristikkäisvaikutuksia sosiaalisen, taloudellisen sekä ympäristöllisen kestävyyden näkökulmista. Hankkeessa kunnat kehittävät yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa valmiuksiaan tunnistaa ja arvioida kestävyystoimiensa vaikutuksia ja niiden risteämistä. Esimerkiksi Oulun kaupungin teemana hankkeen aikana olivat keskeisen kaupunkialueen yleiskaavan täydennysrakentamiseen, viheraluerakenteeseen, luonnon monimuotoisuuteen ja kestävään liikkumiseen liittyvät ristikkäisvaikutukset. [7]

Onnistunut vuorovaikutus tuottaa parempia suunnitelmia

Vuorovaikutteisessa suunnittelussa keskeistä on systemaattinen ja läpinäkyvä menettely suunnitteluprosessin aikana. Lisäksi on tärkeää valita sopivat menetelmät ja strategiat, jotta tehokasta yhteistyötä ja tiedonvaihtoa paikallisten toimijoiden välillä voidaan edistää. [8] Esimerkkinä voivat toimia yhteistyöhankkeet, joissa vastuu suunnittelusta tai suunnitelmien toteutuksesta jakautuu kaupungin ja paikallistoimijoiden kesken.

Suunnittelussa on pyrittävä mahdollisimman monipuoliseen osallistujien joukkoon useiden näkökulmien kerryttämiseksi ja parhaiden tuloksien saavuttamiseksi. Se voi edellyttää useiden erilaisten osallistumista tukevien keinojen ja -menetelmien käyttöä (taulukko 1). Vuorovaikutteisilla suunnittelumenetelmillä mahdollistetaan eri toimijoiden ja sidosryhmien osallistuminen ja vaikuttaminen suunnitteluun tarkoituksenmukaisesti eri vaiheissa.

Taulukko 1. Osallistumista tukevia suunnittelumenetelmiä ja soveltamiskohteita
Osallistumista tukeva suunnittelumenetelmä Soveltamiskohteet
Osallistuva budjetointi
  • Asukkaat otetaan mukaan julkisten varojen käyttöä koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon.
  • Osallistuvassa budjetoinnissa hyödynnetään esimerkiksi investoinneista ja palveluista päätettäessä.
  • Ennalta määritellylle rahasummalle haetaan ja valitaan käyttökohteita.
  • Toteutus: ideahaut, kyselyt, työpajat, äänestykset.
Käyttäjälähtöisyys
  • Kehittämistyö lähtee asukkaiden tarpeista.
  • Toteutetaan palvelumuotoilun keinoin.
  • Toteutus: kyselyt, haastattelut, kaupunkifoorumit, yhteistoteutus.
Yhteiskehittäminen
  • Kehittämisprosessissa on mukana useita eri tahoja, kuten asiakkaat, asiantuntijat ja palvelutuottajat.
  • Yhteistyötä voidaan hyödyntää yhdessä tai useissa vaiheissa kehitysprosessia.
  • Toteutus: tiedon jakaminen, avoimet keskustelu foorumit, fasilitoidut tapahtumat.
Palvelumuotoilu
  • Palveluita suunnitellaan yhdessä palvelun käyttäjien kanssa.
  • Toteutus: hyödynnetään muotoilun menetelmiä, kuten erilaisia visuaalisia menetelmiä.
Kumppanuuspöydät
  • Paikalliset asukkaat ja toimijat kohdataan yhdenvertaisina kumppaneina.
  • Kumppanuuspöydät voivat olla paikka/alue-, palvelu-tai asiaperusteisia.
  • Hyödyt ja vastuut jaetaan.
  • Kumppanuus synnyttää lisäarvoa osapuolille.
  • Toteutus: suunnittelukilpailut, tontinluovutuskilpailut, suunnitteluvaraukset, monikumppanuus, kaavoitushakemukset, kaavoituksen käynnistämissopimukset, maankäyttösopimukset.
Puntaroiva kansalaiskeskustelu
  • Puntaroivan kansalaiskeskustelun rooli on neuvoa-antava. Se tarjoaa päätöksenteon ristiriitaisiin kysymyksiin punnittua tietoa ja näkökulmia.
  • Valittu kiintiöistä koottu kansalaisjoukko kuulee eri asiantuntijoita ja kantojen edustajia, minkä pohjalta he keskustelevat ja laativat aiheesta lausuman.
  • Toteutus: pyritään saamaan mukaan ryhmät, joiden ääni ei muissa osallistamisen menetelmissä tule esiin.

Esimerkiksi sidosryhmien varhaisella osallistamisella voidaan saada esiin monipuolisia näkemyksiä. Sidosryhmät voivat tuottaa innovatiivisia ideoita ja lisätä ratkaisujen hyväksyttävyyttä. Suunnitteluvaiheessa onkin tärkeää pohtia, miten erilaisia sidosryhmiä voidaan kutsua mukaan suunnitteluprosessiin alusta alkaen. Lisäksi tulisi varmistaa vähemmistöjen ja muiden heikommassa asemassa olevien kuulluksi tuleminen. [8]

Kaupunkisuunnittelussa keskeisiä sidosryhmiä ovat muun muassa:

  • asukkaat ja eri asukasryhmät (esimerkiksi nuoret, vähemmistöt ja haavoittuvat ryhmät)
  • paikalliset kansalaisjärjestöt
  • paikalliset yritykset
  • naapurusto- ja kaupunginosayhdistykset
  • asiantuntijat, kuten viherrakentajat, arkkitehdit, eri alojen suunnitteluinsinööri ja tutkijat.

Vuorovaikutteinen suunnittelu lisää konkreettista osallistumista, mikä auttaa ihmisiä kiinnittymään lähiympäristöönsä. Lähiympäristöönsä kiinnittynyt ihminen haluaa panostaa elinympäristöönsä ja sen kehittämiseen. Samalla kunnan ymmärrys omasta asukaskunnastaan ja tämän tarpeista voi kasvaa. [9] Käytännön esimerkit ja konkreettiset tarinat siitä, miten suunnitellut ratkaisut ovat parantaneet kaupunkiympäristöjä, voivat auttaa lisäämään niiden hyväksyttävyyttä. Esimerkiksi viherkattojen ja sadevesien keräämisen myönteiset vaikutukset voivat olla monelle tuntemattomia. Suunnitelmista ja niiden vaikutuksista tiedottamien ja palautteen kerääminen ovat tärkeässä roolissa suunnitteilla olevien ratkaisujen ja toteutettujen toimien kehittämisessä.

Kaupunkisuunnitteloijoiden tarkistuslista: ilmastokestävä kaupunkisuunnittelu

Ilmastokestävää kaupunkisuunnittelua voidaan edistää monitavoitteisilla ja vuorovaikutteisilla suunnittelumenetelmillä. Seuraava kysymyslista auttaa arvioimaan ja kehittämään kaupunkisuunnittelua.

[10]

Tuottajatahot

  • Sisältö on tuotettu EU:n LIFE-ohjelman osarahoittamassa LIFE17 IPC/FI/000002 LIFE-IP CANEMURE -hankkeessa.