Kohti ilmastokestävää kaupunkisuunnittelua -opasta kehitettiin työpajoissa
Osana Kohti ilmastokestävää kaupunkisuunnittelua -oppaan kehittämistä järjestettiin suunnittelutyöpajoja. Tavoitteena oli kehittää ilmastonkestäviä ratkaisuja ajankohtaisiin kaava-alueiden suunnittelukohteisiin. Suunnittelumenetelmänä hyödynnettiin osallistavaa yhteistyöskentelyä, jolla voidaan tunnistaa eri toimijoiden tarpeita ja tavoitteita sekä mahdollistaa läpinäkyvämpi suunnitteluprosessi.
Suunnitteluratkaisun kuvaus
Ilmatieteen laitos ja Suomen ympäristökeskus järjestivät osana Kohti ilmastokestävää kaupunkisuunnittelua -oppaan kehittämistä suunnittelutyöpajoja. Niiden tavoitteena oli kehittää ilmastonkestäviä ratkaisuja ajankohtaisiin kaava-alueiden suunnittelukohteisiin. Suunnittelutyöpajoissa esimerkiksi Hyvinkään kaavoittajat ja lukiolaiset pohtivat yhdessä tutkijoiden kanssa Hangonsillan uuden kaava-alueen suunnitteluratkaisuja.
Suunnittelumenetelmänä hyödynnettiin osallistavaa yhteistyöskentelyä. Sen tarkoituksena on kerätä ja sovittaa yhteen kaupunkisuunnittelun eri toimijoiden näkemyksiä, toiveita ja tavoitteita alueen kehittämisen suhteen. Työpajoissa käsiteltiin esimerkiksi asemakaavoituksen roolia uusiutuvan energian ratkaisujen mahdollistajana sekä rakenteita, joiden avulla on mahdollista varautua ilmastonmuutoksen vaikutuksesta lisääntyviin sademääriin ja helteisiin. Lisäksi toimivat kulkuväylät ja luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaat alueet nousivat esille.
Mitä ratkaisulla saavutetaan?
Vuorovaikutteisella yhteistyöskentelyllä voidaan tunnistaa eri toimijoiden tarpeita ja tavoitteita sekä mahdollistaa läpinäkyvämpi suunnitteluprosessi esimerkiksi kaavoitettavan alueen asukkaille. Työskentelyssä voidaan hyödyntää esimerkiksi asemakaavakarttaa tai muita fyysisiä ja digitaalisia aineistoja, jotka tukevat suunnittelualueen ja sen ominaispiirteiden havainnollistamista (kuva 1).
Osallistamisella rakennettiin merkityksellisyyttä sekä kaavoittajien työhön että lukiolaisten elämään. Lopputuloksessa näkyi kokemustiedon hyödyntäminen, koska nuoret esittivät kaavoittajille aivan uusia ja innovatiivisia ratkaisuja, jotka huomioivat alueen käyttäjän näkökulman.
Tarkistuslista
- Mitä ilmastokestävyyden osa-alueita suunnittelukohteessa on mahdollista kehittää? Huomioi teemojen monikerroksellisuus ja järjestä tarvittaessa useampia työpajoja.
- Pohdi kenelle yhteistyöskentely on suunnattu ja huomioi osallistujien tarpeet toteutuksessa esimerkiksi saavutettavuuden näkökulmasta.
- Huolehdi, että osallistujilla on mahdollisuus perehtyä työpajan tarkoitukseen ja tavoitteisiin.
- Varaa riittävästi aikaa työskentelylle ja keskusteluille. Erilaiset kartat toimivat keskustelun tukena.
Mahdolliset ristiriidat toteutuksessa
Vuorovaikutteisen yhteistyöskentelyn tarkoituksenmukaisuus ja aito kytkeytyminen suunnitteluprosessiin voidaan varmistaa muun muassa mahdollistamalla riittävän varhainen osallistuminen suunnitteluhankkeen alkuvaiheesta alkaen. Vuorovaikutteisuutta kannattaa ylläpitää ennen hankkeen alkua, sen aikana ja sen jälkeen esimerkiksi viestimällä suunnittelun eri vaiheista mahdollisimman läpinäkyvästi.
Tuottajatahot
Sisältö on tuotettu EU:n LIFE-ohjelman osarahoittamassa LIFE17 IPC/FI/000002 LIFE-IP CANEMURE -hankkeessa.